Novinky a zajímavosti

Jak udělat cold brew

Cold brew je metoda přípravy kávy, která se vyznačuje pomalým extrahováním kávy studenou vodou po dobu několika hodin. Tento proces umožňuje získat jemnou a aromatickou kávu s nižším obsahem kyselin, než je tomu u tradičního horkého vaření kávy. Následující je jednoduchý postup, jak připravit cold brew doma. Co budete potřebovat: Mletá káva Studená voda Nádobu na extrahování, např. konvičku na cold brew nebo velkou nádobu s víkem Postup: Smíchejte mletou kávu a vodu v poměru 1:4 a dobře promíchejte. Ponechte směs v lednici nebo na chladném místě po dobu 12-24 hodin. Vyjměte směs z lednice a přefiltrujte ji přes jemné sítko nebo gázový hadřík, aby se odstranily zbytky kávových zrn. Hotovou cold brew kávu si přelijte do sklenice s ledem a podle chuti přidejte mléko, cukr neb...

Jak se vyrábí káva bez kofeinu

Naučte se, jak se vyrábí káva bez kofeinu! Tento článek vysvětluje různé metody odstraňování kofeinu z kávy a poskytuje informace o výhodách a nevýhodách kávy bez kofeinu. Existují různé způsoby, jak se vyrábí káva bez kofeinu. Následující jsou nejčastější metody: Metoda Swiss Water Tato metoda používá proces, kdy se kávové zrno namočí do horké vody, která obsahuje kofein a různé kávové oleje a aroma. Poté se tato voda nechá projít filtrací, která odstraní kofein, ale zachová zbylé látky, které jsou důležité pro chuť kávy. Kávová zrna jsou poté opláchnuta čistou vodou, aby se odstranily zbytky kofeinu. Metoda rozpouštění Tato metoda používá chemický rozpouštěč k odstranění kofeinu z kávových zrn. Kávová zrna jsou namočena do vody a kofein se odstraní pomocí rozpouštěče, jako je ethyl...

Jak se vaří káva v džezvě

Vaření kávy v džezvě je tradiční a oblíbený způsob přípravy kávy. Přečtěte si jednoduchý návod, jak připravit dokonalou tureckou kávu v džezvě a užijte si vynikající chuťový zážitek. Káva v džezvě se vaří tradičním způsobem a vyžaduje několik základních kroků: Zvolte správnou kávu. Pro vaření v džezvě se obvykle používá mletá turecká káva, která je velmi jemná a měkká. Naplňte džezvu vodou. Naplňte džezvu studenou vodou a dejte ji na středně silný oheň. Přidejte kávu. Přidejte lžičku kávy na každou šálek, který chcete uvařit. Přidejte cukr podle chuti. Pokud si přejete sladší kávu, přidejte cukr. Zamíchejte a přiveďte k varu. Zamíchejte směs kávy a vody a přiveďte ji k varu. Odeberte z ohně. Jakmile směs kávy a vody dosáhne varu, odeberte džezvu z ohně a nechte ji odstát asi 30 s...

Jak udělat kávu v moka konvičce

Moka konvička je tradiční italská metoda přípravy kávy, která vytváří silnou a aromatickou kávu. Zde je postup, jak připravit kávu v moka konvičce: Naplňte dolní část konvičky studenou vodou. Nenapouštějte vodu nad hranu ventilu. Vložte střední nádobku do dolní části a naplňte ji mletou kávou. Nepřepouštějte kávu a nemačkejte ji, ale ujistěte se, že je v nádobce rovnoměrně rozprostřená. Ujistěte se, že je vrchní nádoba čistá a suchá. Poté ji vložte na střední nádobku a přitiskněte ji k dolní části konvičky. Přeneste moka konvičku na sporák a zahřejte ji na střední teplotu. Nepoužívejte příliš vysoký oheň, aby nedošlo k přehřátí konvičky. Během přípravy se objeví charakteristický zvuk, kdy káva vytéká z dolní části konvičky do vrchní nádoby. Počkejte, dokud zvuk neustane, což signa...

Proč je filtrovaná káva v Kavalu tak chutná?

V Kavalo kávotékách připravujeme filtrovanou kávu jen z výběrové kávy vypražené tak, aby vynikla jeji přirozená chuť a vůně. Kávu meleme těsně před extrakci na speciálním mlýnku Bentwood na určenou hrubost mletí. Filtrovanou kávu připravujeme na profesionální filtrovací stanici Fetco XTS, tzv. řízenou extrakci při konstantní teplotě. Tyto filtrovací stanice jsou velice populární v USA, ale i v Evropě si našly mnoho nadšenců. Více o těchto kávovarech zde: Fetco filtrovací stanice. Hotovou filtrovanou kávu udržujeme čerstvou a horkou v Luxus vakuových termoskách max. 3-4h, poté ji znovu připravujeme čerstvou. Kávy střídáme, aby jste mohli ochutnat co nejvíce skvělých výběrových káv. Pokud vám bude chutnat, zrno si můžete koupit i na doma. Nabízíme 30 druhů káv ...

Kavalo navázalo spolupráci s nejúspěšnějším českým baristou Tomášem Taussigem

Tomáš Taussig je úspěšný český barista, který své kvality ukázal na nejedné domácí a zahraniční baristické soutěži. V roce 2022 skončil na krásném 4. místě ve světové soutěži Brewer World Cup 2022 ve Melbourne. Svůj um a tipy vložil do kurzu přípravy filtrované kávy, který v Kavalu nabízíme. Zde si můžete zjistit aktuální termín! Tomáš Taussig reprezentuje a na svém kurzu také představí a budete moci ochutnat výběrovou kávu ostravské pražírny Coffee Culture, která se stala stálou nabídkou prodej Kavalo Coffee House. Coffee Culture je ostravská pražírna výběrové kávy. Zabývá se školením baristů, výběrem nejlepšího zeleného zrna, pražením a následných prodejem kávy a příslušenstvím k její přípravě, a to již o od roku 2015. Jejich zkušenosti se propisují nejen do širokého okru...

Proč je Cappuccino v Kavalu tak neodolatelně dobré?

Cappuccino připravujeme pouze z výběrové kávy vypražené na espresso a z plnotučného (4%) čerstvého mléka. Espresso připravujeme a mléko napěňujeme na mikro-pěnu na špičkovém kávovaru Astoria Storm. Nastavení hrubosti mletí na espresso kávu kontrolujeme a případně přenastavujeme každé ráno i během dne. Výběrové kávy na mlýncích měníme, abyste mohli ochutnat cappuccino i s jinými chuťovými profily. Pokud Vám káva bude chutnat, zrno si můžete koupit na doma. Pro milovníky alternativního bezlaktózového mléka nabízíme cappuccino s nápojem Sproud, který je vyrobený z hráškového proteinu. A kdyby jste náhodou nemohli pít kořenové nápoje, nabízíme přípravu cappuccina z bezkofeinové výběrové kávy. Nabízíme 30 druhů káv od 5 skvělých pražíren! Stavte se ochutnat do Kavalo kávotéky ...

Francouzská pražírna výběrové kávy Coutume v nabídce Kavala

Tom Clark se narodil v Austrálii a když přicestoval do Paříže, byl překvapen, že zde nenašel kvalitní výběrovou kávu. Před více než 10 lety v roce 2010 zde Tom se svými přáteli otevřeli první kavárnu výběrové kávy s malou pražírnou a začali měnit kulturu pití kávy ve francouzském hlavním městě. Jestli se mu to podařilo místě zjistit návštěvou jedné z jejich deseti kaváren v Paříži. U nás v prodejnách Kavalo Coffee House si můžete vybrat ze široké nabídky čerstvých zrn a ochutnat jejich výběrovou kávu. Ať už jste nováček ve světě výběrové kávy nebo profesionál, u Coutume si najdete tu svou, která Vám bude vyhovovat.  ...

Jak zbavit svět jednorázových kelímků na horké nápoje?

Kupte si v Kavalu svůj Huskee Cup šálek, který je vyrobený z recyklovaných kávových třešní, a máte doživotní slevu 5 Kč na každou kávu s sebou v Huskee šálku v každé Kavalo kávotéce. Huskee Cup šálky jsou příjemné na dotek a vyráběné ve dvou barvách: krémové a antracitové.. Design Huskee šálků je moderní a nadčasový. Objednat si je můžete z Kavalo e-shopu zde: Huskee Cup šálky. Hlavní výhody Huskee Cup šálků: 1. Udržuje kávu déle teplou 2. Pohodlně se drží 3. Není horký na dotek 4. Dlouhá životnost 5. Můžete ho mýt i v myčce....

Jak si udělat ledovou kávu

Hledáte nejlepší recept na ledovou kávu? Použijte těchto pár tipů. Chcete si udělat kávu i během horkého letního dne, ale je vám už tak dost teplo na to, abyste pili horký kávový nápoj? Ledová káva je přesně to, co hledáte. Ačkoliv máme kávu ve většině případů spojenou s horkou tekutinou, nemusí tomu tak být úplně vždycky. Způsobů, jak ochladit své tělo a dopřát si tak lahodný požitek z námi oblíbené kávy je opravdu hodně, pojďme si tedy představit pár nápadů. Pokud dodržíte těchto pár zásad, jak si udělat ledovou kávu, zaručujeme vám, že si pochutnáte.   Způsob první: cold drip Tento způsob je bezpochyby ten nejsnadnější. Taktéž pro lidi, kteří neradi kávu dochucují. Na přípravu budete potřebovat: 200 g Čím jak nejchladnějšího ledu 320 ml horké vody (cca. 90 °C) 32...

Jak se vyrábí instantní rozpustná káva

Instantní rozpustná káva a její výroba, je dobré jí pít? Instantní rozpustná káva, která se dá najít snad v každém obchodě nebo večerce je takzvaný „denní chleba“ pro většinu České populace.  Instantní, či rozpustná káva zastávají v podstatě jeden stejný význam. Tudíž nezáleží, který zrovna použijeme, protože je to synonymum. Rozpustnou kávu pijeme skoro vždy a všude a někteří si bez ní už neumíme představit náš den. Ať už jí pijeme ráno před prací, nebo v právě zmíněné práci u oběda, či večer u televize. Pro mnohé z nás je to moment, na který se těšíme už od samého probuzení. Víte však ale jak se tato instantní káva vyrábí a jaký má vliv na naše zdraví? V tomto článku se na tato tajemství podíváme a přijdeme jim na kloub. Jak se tedy instantní káva vyrábí? Prv...

Piccolo neexistuje! Neříká se Presso ale Espresso....

Víte jaký je rozdíl mezi kávou Piccolo a Espresso? Existuje vůbec pojem Piccolo? Ve zkratce Piccolo neexistuje. Nebo jste někdy vešli do kavárny a objednali si Presso a Barista se na Vás koukal s nepochopením? U nás v Česku a na Slovensku se často používájí nepřesné pojmy jako Piccolo nebo Presso. To, co se v tomto článku dozvíte změní váš život jako obdivovatele kávy navždy.  Možná jste někdy vešli do kavárny a slyšeli jste někoho objednat si Piccolo, nebo jste to byli možná vy sami. Nejspíše se teď sami sebe ptáte, proč ho kavárny nabízejí, když tedy nic jako Piccolo neexistuje. Lidé v České republice či na Slovensku tyto pojmy však neužívají zcela správně.  Objednávají si ho pod představou, že si objednávají malý čistý kávový extrakt. Tedy v...

Ručně vyráběná kávová keramika Åoomi v nabídce Kavala

Hledáte keramické šálky na kávu? Aoomi jsou ručně vyráběné keramické hrnky a podšálky, které mají jedinečný design a jsou ideální na espresso, cappuccino i latte. S kvalitní výběrovou kávou je potřeba si vybrat i kvalitní hrnek.  Stylový vzhled, kvalitní výroba a ruční práce spojená s láskou. Tak by se dal popsat keramický šálek na kávu Åoomi. Na výrobě těchto keramických šálků se spojily 3 duše, které se spojily v jeden tým a společně si jdou za svým cílem. Jejich název je Åoomi. Tato ručně vyráběná keramika není pouze keramikou, je to kultura, která ke kávě náleží. S hrnkem Åoomi si zaručeně zpříjemníte svou ranní kávu, či odpolední odpočinek. Vybrat si můžete zde: Kávová keramika Åoomi. Tyto hrnky jsou k výběrové kávě naprosto dokonalé...

Jaké jsou stupně pražení kávy?

Jak správně vybrat kávu? Pomůžeme, jak si vybrat tu nejlepší pro vás. Zajímá vás, jaké stupně pražení kávy existují? Po přečtení tohoto článku již budete mít jasno. Co se vlastně stupněm pražení kávy myslí? Jednoduše řečeno tímto stupněm pražení měníme její hlavní chuťové vlastnosti. Stupeň pražení kávy určuje její dvě hlavní vlastnosti a těmi jsou kyselost a hořkost. V podstatě platí čím vyšší je stupeň pražení kávy, tím vyšší je i hořkost chuti a zase naopak. Jelikož každý preferujeme něco trochu jiného, je třeba si najít a zvolit stupeň pražení, který nám vyhovuje. Jaké JSOU stupně pražení kávy? Zelené zrna. Taková káva bývá většinou více kyselá a její příchuť je slabší. Jedná se o kávu, která neprošla žádným pražením. Obsahuje však o trochu více kofeinu. Vysýchání...

Přírodní limonády na bázi medu a bylin od firmy Mellos

Produkty Kavala jsou chutné, kvalitní a z přírodních ingrediencí a od malých rodinných firem. Výběrová káva, naturalní vína, vitamínové shoty, koncentráty z kávy, čaje a koření. Chyběly nám a konečně jsme našli, skvělé přírodní limonády! Mellos je mladá, ambiciózní firma bratrů Oprendekových z Košic. Limonády vyrábějí z medu ze slovenských luk a hor a odvážně je kombinují s bylinkami a kořením. Výsledkem jsou skvěle chutnající přírodní limonády a bez zrnka cukru. V kávotékách Kavalo Coffee House vám nyní nabízíme všech 8 chutí. Stavte se ochutnat:  1. Mellos tymián & máta 2. Mellos růže & ibišek 3. Mellos borůvka & chilli 4. Mellos zázvor & citron 5. Mellos klitórie & koriandr 6. Mellos natural energy z guarany a ženšenu&nb...

Nahoru
16 položek celkem
Zpět do obchodu