Proč nám chutná výběrová káva?

Někdo moudrý řekl: "Žijeme příliš krátce na to, abychom pili špatné víno. My k tomu dodáváme: "a špatnou kávu!" Ale jak poznat dobrou, kvalitní kávu? V těch supermarketech se "tváří" kvalitně všechny. Když se vrátíme zpět k tomu vínu, koupili by jste si víno za 50Kč za láhev a jediná informace, která je na láhvi je, že je to Bílé víno jakostní, polosuché? Když se budeme znovu bavit o kávě, přirovnali bychom to k tradičně pražené zrnkové kávě, 100% Arabica, 100 Kč za 250gr. Na štěstí, se nad touto problematikou zabývali kávoví nadšenci už v minulém století a vznikla klasifikace a termín výběrová káva.

Termín výběrová káva poprvé použila Erna Knutsen v roce 1974 v magazínu Tea & Coffee Trade Journal. Paní Knutsen použila tento termín k popsání kávových zrn s nejlepší chutí, které byly vypěstované ve speciálním mikroklimatech. Podle americké Asociace pro výběrovou kávu (Specialty Coffee Association of America (SCAA)), se výběrovou může nazývat káva, která získá 80 bodů na jejich 100 bodové stupnici. Výběrová káva se pěstuje v ideálních klimatických podmínkách a vyznačuje se výraznou chutí a malým výskytem defektních zrn. Unikátní chuť je výsledkem mnoha faktorů, jako je dlouhá doba zrání, pečlivý sběr zralých plodů a péče při zpracovávání zrn. Segment výběrové kávy je nejrychleji rostoucím odvětvím kávového průmyslu. V USA zvýšily výběrové kávy za posledních dvacet let svůj podíl na trhu z 1 % na 20 %. Celosvětově tvoří podíl výběrové kávy ve srovnání s celkovou produkcí kolem 8% a toto číslo stále roste.

U nás si můžete vybrat ze zajímavých výběrových káv zde: Kavalo výběrová káva.

 

Zpět do obchodu