Kavalo Jesus Salazar, Tanejapa, Mexico, 100% Arabica
Výběrová káva zrnková: 100% Arabica s původem. Proces zpracování: Promytá 100% Arabica. (Red bourbon, Red caturra)
Vypraženo: Omni roast: Vhodná jak na fitrovanou kávu, tak na espresso nebo Moka konvičku.
Původ: 70 farmářů, komunita Tseltal, v BenefIcio Sibactel, Mexiko. 1.750m n.m.
Chuťový profil:
Citronové tóny, luční med, lískový oříšek.
![]() |
![]() |
![]() |
VÝBĚROVÁ KÁVA Z MEXIKA
Jesus Salazar (aka Cafeologo), vyvinul v regionu Tenejapa v Chiapas projekt pěstování kávy zahrnující mayské komunity. Spolupracuje přímo se 140 mikroproducenty, kteří pěstují vysoce kvalitní kávu pěstovanou ve stínu mexického primárního lesa. Tato světle pražená káva má tóny citronu, lískových oříšků a medu. Ideální pro elegantní, světlé a šťavnaté filtrované kávy nebo Moka konvičku.
Jesus je, jak sám říká, nultá generace své rodiny v kávě. Pochází z Tuxtly, hlavního města regionu Chiapas, žije se svou rodinou v San Cristobal de las Casas. Svůj projekt „Cafeologia“ inicioval v roce 2010. Jeho projekt „Cafeologia“ dnes spojuje kavárnu, hotel, laboratoř kvality, cuppingovou místnost, pražírnu a sklad kávy. Jesusovým cílem bylo vytvořit projekt kolem pěstování kávy zahrnující mayské komunity. V roce 2010 začal spolupracovat se 4 farmáři a dnes je v přímém kontaktu se 140 „mikroproducenty“, protože pro něj je zásadní, aby tento projekt zůstal v lidském měřítku „Caja a caja“. Farmáři mluví Tsotsil a Tseltal (mayské jazyky) a produkují velmi kvalitní nano šarže kávových zrn, každá asi 20 pytlů ročně na 2 hektarech. Daleko od intenzivního zemědělství rostou kávovníky ve svých zahradách ve stínu endemických stromů, jako je Xalum. S tak malým výnosem není káva pro tyto rodiny životaschopná. Jesusův přístup se pak stává celospolečenským, ptá se každého farmáře, kolik peněz potřebuje k životu za rok. Aby zaplatil tuto cenu, musí vytvořit kávu s přidanou hodnotou. K tomu je jedinou cestou vysoká kvalita. Jesus je Q-processor (ekvivalent Q-Graderu pro procesy). Své znalosti přináší každému farmáři a někdy kávové zrna zpracováváná (suší) a konec procesu provádí na střeše Cafeologie, kde jsou umístěny africké postele. Kávy nejsou Bio certifikované, ale jsou vyráběny po vzoru ekologického zemědělství. Pouhá 1 hodina jízdy od města San Cristobal a rozmanitost aromatických profilů je zde neuvěřitelná. Jeho vize kávy je filozofická a humanistická. Chce především propagovat kvalitu káv Chiapas a „změnit image mexické kávy“. Obklopuje se partnery, kteří sdílejí jeho filozofii, jeho hodnoty, aby udržel pěstování kávy v Mexiku a pomáhal k vysoké kvalitě, která vytváří hodnotu pro domorodé produkční komunity.
Jak na přípravu filtrované kávy?
Tuto kávu doporučujeme si připravit na filtrovanou kávu na dripu Hario V-60 popř. na Aeropressu.
Kód | Kód: 900/250 900/1KG Zvolte variantu |
---|---|
Jméno značky: | Kavalo Coffee |
Kategorie: | Jednodruhová zrnková káva |
Záruka: | 6 měsíců od data pražení |